Schimmelnagel / Kalknagel

Een schimmelnagel, is besmettelijk en word in de volksmand ook wel een kalknagel genoemd. Een schimmelnagel heeft vaak een verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat. Onder de nagelplaat bevind zich een ophoping van nagelsubstantie, die de nagelplaat ophoog drukt. De oorzaak hiervan is een schimmelinfectie. Schimmels gedijen het beste in een vochtig klimaat. Verkeerd groeiende of beschadigde nagels, warme en vochtige voeten zijn gevoelig voor een schimmelinfectie. Nauwe schoenen en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren. Heeft u diabetes of een lage weerstand, dan heeft u ook meer kans op het krijgen van schimmelnagels. Heeft u al verschillende producten gebruikt zonder resultaat en twijfelt u of het wel een schimmelnagel is dan kan dit in de praktijk onderzocht worden, voordat de nagel behandeld word met een schimmeldodend middel, dit om teleurstelling te voorkomen als de behandeling niet werkt.

Behandeling in de praktijk

Omdat de schimmelnagel vaak vrij dik is, word deze eerst dun gefreesd, daarna word geadviseerd om iedere dag een schimmeldodend middel te gebruiken. Door het dunner maken van de nagel zal een nageltinctuur beter in de nagel worden opgenomen. Een schimmelnagel is hardnekkig en zal niet binnen enkele weken genezen zijn, het is belangrijk om dagelijks gedurende minimaal zes maanden de nagel te behandelen. Tijdens deze maanden kan iedere zes weken de nagel steeds dun gemaakt worden voor een beter resultaat van de behandeling.

Waaraan herkent u een schimmelnagel

De nagel verdikt of verhard
De nagel wordt bobbelig
De nagel brokkelt af
De nagel verkleurd
De nagel kan loslaten
Het gebied rond de nagel kan pijnlijk zijn of jeuken

Wat kunt u doen om een schimmelnagel te voorkomen.

Was dagelijks uw voeten zonder zeep.
Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen.
Draag sokken van natuurlijk materiaal, zoals wol, katoen deze absorberen beter.
Trek iedere dag schone sokken aan.
Draag het liefst leren schoenen.
Verwissel regelmatig van schoenen en draag ze niet te lang achter elkaar.
Draag in openbare ruimtes, zoals kleedkamers, douches, sauna’s altijd slippers.
Desinfecteer schoenen en schokken met een schimmelwerend middel.
In de praktijk word gebruik gemaakt van Fusspunkt nageltinctuur,  deze spray kan gebruikt worden bij schimmelnagels en voetschimmel.