Reuma

Reuma is niet aan leeftijd gebonden, jong en oud kan een vorm van reuma krijgen. Reuma is een ziekte dat bestaat uit wel honderden aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet het gevolg zijn van een trauma, neurologische aandoening of een aangeboren afwijking.

De bekendste reuma groepen zijn: Artrose (slijtagereuma). Artritis ( ontstekingsreuma),weke delen reuma ( gelegen buiten de gewrichten in de spieren , pezen, banden, slijmbeurzen). Reuma wordt gekenmerkt door ontstekingen, aanhoudende pijn in de gewrichten, pijn in de spieren en pezen, moeheid en moeite met bewegen. Veel reumatische aandoeningen hebben een grillig verloop, maar er zijn ook reumatische aandoeningen die weinig klachten geven.

Kenmerken van een reumatische voet zijn:

Pijn bij staan en lopen.
Verandering van de stand van de voet.
Door verplaatsing van het vetpolster onder de voet is de schokdemping sterk verminderd, men voelt de uiteinden van de middenvoetsbeentjes als knobbels onder de voetzool.
Door druk en wrijving ontstaan pijn, wondjes en eeltplekjes.
De tenen groeien scheef en kunnen zelfs over elkaar heen gaan staan. De gevolgen kunnen zijn: hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken.
De voorvoet wordt breder. Het gevolg kan zijn drukplekken aan de binnen en buitenzijde van de voet, het ontstaan van slijmbeursontstekingen en botvervorming.
Functievermindering van de voet.
Oedeem= vochtophoping in de voorvoet of in de hele voet en enkel.
Zwelling van de gewrichten van de voet en enkel.
Neuropatische klachten zoals gevoelsverlies, plaatselijk brandend gevoel en stekende schietende pijn te gevolge van samendrukking. Dit wordt drukneuropathie genoemd, waarbij de zenuw door stand afwijking van de voet of door zwelling is bekneld.
 

Waarom naar de pedicure

Ondanks preventieve maatregelen, zijn problemen bij de reumatische voet op de lange termijn helaas niet altijd te voorkomen. Behandeling en advies van een gespecialiseerde pedicure is dan gewenst. Uw voeten worden regelmatig gescreend (onder andere op temperatuur, beweeglijkheid,). Indien nodig kan ik u door verwijzen naar een arts of podotherapeut. Heeft u reuma dan kunt u soms in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de behandelkosten door uw zorgverzekering. Ook kan d.m.v. vilttherapie of een op maat gemaakt siliconen orthese (siliconen prothese voor in de schoenen) afwijkende teenstanden en/of drukplekken worden ontlast, hierbij word rekening gehouden met contra-indicaties.

Vergoeding voetverzorging reuma

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de behandelkosten, raadpleeg hierover dan uw zorgverzekering, of kijk op de onderstaande sites:

www.kwaliteitsregisterpedicures.nl https://independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/pedicure.aspx

 

Uw voeten zijn bij “Een Stap Verder” in vakkundige handen.